piątek, 17 lutego 2017
Odczyn PH :)
Dzisiaj przy pomocy wywaru z czerwonej kapusty, badaliśmy poziom ph różnych roztworów, Inaczej i niezbyt zawile mówiąc sprawdzaliśmy, czy jakaś substancja jest kwasem, czy zasadą. Do przeźroczystych pojemniczków wlewaliśmy różne substancje np. Woda gazowana, kranówka, woda z cukrem, ze solą, napój izotoniczny, napój pomarańczowy, ocet, wodę z kwaskiem cytrynowym, wodę z ogórków kiszonych, mleko i inne. Do tego dolewaliśmy soku z czerwonej kapusty i patrzyliśmy na jaki kolor się zabarwią. Jeśli substancja po dolaniu soku zmieniała się w pomarańczową lub czerwoną to znaczyło, że substancja jest kwasem. Jeśli na żółto lub zielono - substancja obojętna, ani kwas, ani zasada. Jeśli na niebiesko lub granatowo to zasada. Zachęcamy do zabawy w domu :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz